Klasszikus konyhaMinimál konyhaModern konyha

Tippek, ötletek

Kezdjük a konyhai munkafolyamatok sorrendjével

A konyhai munka optimalizásához elengedhetetlen a technológiai folyamatok modellezése. A munkavégzés fontos állomásait egymás után elhelyezve a tevékenységek gördülékenyen végezhetőek. A technológiai folyamatokat hat csoportra osztjuk. Sorrendjük jobbkezeseknél balról jobbra haladva:

 • tárolás - tisztítás - mosogatás - feldolgozás,
 • előkészítés - főzés,
 • sütés, tálalás

Balkezeseknél célszerű fordítva (tehát jobbról balra) haladni.

FORMÁK

A konyhabútor elemeinek elrendezését (a munkafolyamatok sorrendjének megtartásával) mindig az adott alaprajz, tehát a helyiség méretei és formája szabja meg.

A konyhabútor formájára hat modellt alkottak meg. A számos bútor elhelyezési lehetőségek mindegyike a gyakorlatban ezen modellek valamelyikére vezethető vissza. Íme az alaptípusok:

Egysoros egyedi konyha elrendezése

Ezt az alakzatot kisebb lakásokban, illetve olyan helyeken alkalmazzuk, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor elhelyezésére.

Kétsoros egyedi konyha elrendezése

Ha a konyha méretei nagyobbak, akkor több munkavégzésre alkalmas felület alakítható ki. A kétsoros formával megnő az elemek elrendezésének variációs lehetősége, és adottak lesznek a tér optimális kihasználásának feltételei is. A kényelmes munkavégzésnek minimum 240x240cm-es méretű konyha a feltétele. 2x60cm konyhabútormélység + 120cm közlekedőrész.

L alakú egyedi konyha elrendezése

Az L alakú konyha funkcionálisan éppen olyan jó lehet, mint a kétsoros elrendezés. Szerencsés forma, mert a bútorok által bezárt sarok mosogatóközpontnak, tárolóelemnek jól használható, így a sarokelemekkel is kibővülő választékból látványosabb összeállítások születhetnek, mint a kétsoros elrendezés esetén. Az alakzat minimális helyszükséglete 200x260cm, ám ekkora méretűbe nem tehetünk étkezőasztalt.

U alakú egyedi konyha elrendezése

Az U alakú konyha lehet szimmetrikus és aszimmetrikus szárú. A változatos sarokmegoldásokkal élesebb vagy lágyabb formát kölcsönözhetünk a bútornak. Az U alak minimális szélessége 240cm. A szárak hossza minimum 200-210cm legyen. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, hagyjuk a szárakat hosszabbra. 250-300cm szárhosszúságú konyhában már jut hely magas szekrénynek a beépíthető készülékek (sütő, mikrohullámú sütő) számára is.

G alakú egyedi konyha elrendezése

Ezt a formát félsziget formának is nevezzük. Tulajdonképpen a fal mellett futó U alakú modell kibővítése egy térbe nyúló résszel. Leggyakoribb alkalmazási helye azokban a lakásokban van, amelyekben a konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappali helyiséggel. A kialakításhoz szükséges helyigény meghatározása a bonyolult formából adódóan viszonylag nehéz. Az azonban elmondható, hogy a jól funkcionáló G konyhához 280-300x350-400cm-es hely a megfelelő.

Egyedi konyha szigettel

A konyhasziget legegyszerűbb változatához min. 13m2 alapterületű tér szükséges. Itt teljesen külön található a reprezentatív megoldásként szolgáló sziget, tehát egyetlen fal sem határolja azt. A félszigethez hasonlóan elhelyezhetünk itt mosogatóközpontot, főzőszigetet, étkezőpultot, de használhatjuk előkészítő felületként is.

 

10 GYORS TIPP - Milyen szempontokat vegyünk figyelembe konyhabútorunk megvásárlása előtt:

 1. Nézzen körül a fotogalériában, és válasszon stílust. A kiválasztott bútor stílusa és színe nagyban befolyásolhatja konyhánk hangulatát. Például a magas felső elemek elegánsabbá teszik az összeállítást, ám kis térben nyomasztóan is hathatnak.
 2. Érdemes a választás előtt figyelembe venni, hogy mekkora igénybevételnek lesz kitéve konyhabútorunk, és ehhez mérten megválasztani a frontok, illetve a munkalap anyagát. Például a fóliás frontok könnyen tisztán tarthatók, a fényes munkalap viszont sérülékenyebb.
 3. Ajánlott odafigyelni az apró kiegészítőkre, hiszen ezek nagymértékben megnövelhetik bútorunk élettartamát. Például vízzáró a falnál, vagy por- és vízzáró a lábazaton.
 4. A tervezésnél figyeljünk egyedi igényeinkre. A mély fiókos megoldás például könnyebb hozzáférhetőséget, és nagyobb áttekinthetőséget biztosít.
 5. Sarok elemeknél mérlegeljük, mit tartunk fontosabbnak: a nagyobb helykihasználást, vagy a könnyebb hozzáférhetőséget. Praktikus megoldást nyújt például a kifordítható szerelvény.
 6. Amennyiben kényelmünk megkívánja, egyes elemeket kérhetünk a szokásostól eltérő kivitelben is: például a sütő szemmagasságba helyezése, vagy a munkalap megemelése igen hasznos lehet.
 7. A konyhabútornál is ragaszkodjunk a jó minőséghez. A megbízható anyagok, pántok, vasalatok minőségén nagyban múlik a konyhabútor élettartama.
 8. A konyhában mindig gondoskodjunk megfelelő világításról: a munkaterületre helyes irányú, és erősségű fényt válasszunk. A hangulatvilágítás teljesen más képet adhat megszokott környezetünknek!
 9. A mosogató kiválasztására is érdemes nagy gondot fordítani, hiszen az ellenállóbb anyag hosszabb élettartamot biztosít, valamint gyakran higiénikusabb is.
 10. Háztartási készülékek választásánál mindig tájékozódjunk az energia-, illetve zajszintről, valamint gyermekeink védelmében válasszunk gyermekzárral ellátott készülékeket!

KONYHASZIGETEKRŐL: A konyhaszigetet többféle funkció ellátására alkalmazhatjuk. Legelterjedtebb változata az, amikor önálló főzőegységet alakítunk ki a konyha közepén. Ezzel a megoldással a főzést kiemelhetjük a többi konyhai munka közül.

Egy ilyen sziget rendkívül praktikus több szempontból is, melynek előnyei:
- Minden oldalról jól hozzáférhető
- Beleépíthető akár a sütő, főzőlap, vagy a mosogató is
- Sok pakolóhelyet biztosít a széles pult
- Különösen hasznos, ha rendszeresen több embernek kell főznünk
- A sziget alatti szerények rengeteg pakolóhelyet biztosítanak


Nagy konyhákban érdemes kicsit tagolni a teret, és a tér étkezőfunkcióját elválasztani a munkafolyamatoktól. Erre a célra olyan sziget is tervezhető, amelyre egy magasított pultot szerelünk, amihez alkalomadtán oda lehet ülni reggelizni, vagy akár csak beszélgetni a konyhában tevékenykedő háziasszonnyal.

 

KONYHA FENG SHUI

A konyha, mint gazdagság-, és boldogságmérő

Európában a konyha a családi fészek jelképe. Ahol a háziasszony főz, ott tartózkodik a legtöbb ember: a családtagok, vendégek. Kialakítása fontos, hiszen szimbolikus értelemben a háztartás egészségét és jólétét ábrázolja.

A Feng Shui -  az ősi kínai térrendezés művészete, amely az ősi kínai császárok féltve őrzött titka volt - nagy hangsúlyt fektetett a konyha művészetére. Nemcsak az ízek harmóniájára és változatosságára ügyelt, hanem a konyha kialakítására is. Természetesen a mai konyha szempontjai teljesen mások, mint a több száz évvel ezelőtt kialakítottaké, de a legtöbb elrendezési alapevet át lehet ültetni napjainkra.

  

Tippek konyhára életünk javítása érdekében

 • A gáztűzhely égőfejei kedvezőbbek az elektromos tűzhely főzőlapjainál, hiszen az étel a tűz valóságos jelenléte miatt több Tűz energiát nyer.
 • Minden égőfejet igyekezzünk azonos arányban használni. Ha az egyik elromlik, a családot anyagi kár érheti, jó lesz vigyázni! Ha pedig már megtörtént, minél hamarabb javíttassuk, vagy cseréljük ki!
 • A Feng Shui alapgondolata az energiaáramlás. A konyhában ez azt jelenti, hogy átadni az energiát a szakács kezéből az ételbe. Ezért fontos, hogy az ételt készítő személy főzés közben "biztonságban" érezze magát: lássa a konyhába bejövőt. Ellenkező esetben elfűszerezheti az ételt, amit a család nem jókedvvel fogyaszt el. Ha a konyha kialakítása olyan, hogy főzés közben háttal állunk a konyhaajtónak, egy fényes dolgot keressünk magunk előtt, amelynek tükröződő felületén látjuk a hátunk mögött levő mozgást. Ha nincs ilyen felület, tegyünk fel egy kis Bagua tükröt a falra.
 • Azokban a konyhákban, ahol a szakács kényelméért a főzőhely egy központi szigetet képez, ott kevesebb energiát tartalmazó, ennél fogva kevésbé tápláló étel készülhet, hiszen a szakács minden oldalról ki van téve a várakozók, étkezni vágyók "támadásának".
 • A konyhai tűzhely és sütő hangsúlyos energiatípust képvisel. Fontos tehát, hogy figyelemmel tervezzünk meg minden olyan hálószobát, melyet csak egy fal választ el a konyhától. Ilyen esetben az ágynak távol kell lennie a konyhával közös faltól, különösen akkor, ha a főzőalkalmatosságok ennél a falnál találhatók.
 • Az egészség egyik Feng Shui szimbóluma a Wu Lou. Helyezzünk egyet  tűzhelyünk közelébe. Ez biztosítja, hogy az itt készülő étel mindig tápláló, és egészséges legyen. Egészségünk a legfontosabb kincsünk.  
 • A Feng Shui elmélete ellenzi, hogy a tűzhely és a mosogató egymás mellé vagy egymással szembe kerüljön. A mosogató a Víz elemet képviseli, a tűzhely a Tüzet.  (A filozófia szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz többek között színekben és anyagokban is megnyilvánulnak). Ez a két ellentétes elem, amelyekről úgy tartják, hogy - különösen, ha egymáshoz közel vannak - diszharmóniát teremtenek, vitát gerjesztenek a konyhában. 

  Baljós dolog, ha egy konyha ajtaja hálószoba-, ill fürdőszobaajtóra néz. A hálószobára néző konyhát balszerencsét hozónak tekintik, mert a hálóba bejuthat a főzésből származó füst, ez pedig megzavarja az álmot és szagokkal szennyezi az ágyneműt. Amennyiben ilyen elrendezése van otthonunknak, lógassunk fel az ajtó elé fejmagasság fölé egy metszett kristályt. Ez kedvezően fog hatni életünkre.
  Szilvásy Judit Feng Shui mester Első Magyar Feng Shui Centrum www.fengshui.hu